Hjemmehosting

Egentlig er det fortid, men hvor blev der skruet og eksperimenteret i legestuen. Nedenstående genfundne tekst er tilpasset og redigeret (04-05-2012)..


I efteråret 2001 hjalp jeg en god bekendt med at sætte en Mitel SME Server op på et netværk. Serveren var baseret på en modificeret version af RedHat 7.2. Den var meget enkel og let at konfigurere og krævede absolut intet Linux kendskab.

Jeg fik senere tiltusket mig en ældre bedaget IBM Aptiva 233 Mhz, og
samme styresystem blev installeret og kørte upåklageligt. Den blev sat i drift som server i vores lille hjemmenetværk. Hensigten var at jeg skulle have den til at fungere som web- og mailserver for skovsgaard.net domænet, nu da Helle langt om længe havde fået mig overtalt til at investere i en lille ADSL forbindelse.

Mit "krydsfelt" var, i den fase, noget overbooket og jeg var nødsaget til at bore huller i skabet for at skabe en smule ventilation til de mange strømforsyninger. Som router installerede jeg en Cisco 806, konfigureret med firewall feature set.

xfeltstart.jpgUnder installations- og testfasen var alt kaotisk og på et tidspunkt stod der tre routere ovenpå skabet og lågen kunne absolut ikke lukkes. Vores internetforbindelse var på det tidspunkt ret sporadisk, afhængigt af hvilken router jeg havde fået patchet PC'erne til!

Alt i alt en meget amatøragtig og sårbar installation. Ved strømudfald ville alt falde ud, og ved fejl på den gamle Aptiva's harddisk var der en betydelig risiko for at miste data. Og sådan en PC-harddisk er vel i realiteten ikke konstrueret til at køre døgnet rundt. Til gengæld kostede arrangementet ikke mange håndører.

Aptivaen viste sig efterfølgende, og efter en opgradering af RAM, at virke forbavsende godt. SME serveren blev indsat som mail- og webserver som planlagt. Desuden afvikledede Ducati Klubbens diskussionsforum Ducati Baren, på det tidspunkt baseret på phpBB2. Den blev også sat til at fungere som mailserver for ducati.dk. Jeg var noget bekymret for om båndbredden, på det tidspunkt havde jeg kun 128 kbits upstream. Forbruget blev nøje fulgt med mrtg-målinger, og det så egentlig ganske fornuftigt ud.

I april 2004 blev en ny PIII med raidkit idriftsat. Brænder en af diskene af kan den bare rives ud og en ny jernes i, mens alt kører videre som normalt. Det ta'r naturligvis lidt tid når en ny disk installeres, inden alle data er replikeret over.

Selve udskiftningen blev foretaget en tidlig lørdag morgen. Den gamle server blev splittet ad og disken sat i raidkittet. Denne operation tog en ½ times tid, så var vi i luften igen.

Da alle data var replikeret over til begge diske blev operativsystemen
opgraderet, naturligvis med den ene disk ude. Just in case! Alt gik uden
problemer og igen ca. ½ times nedetid. Lørdag middag var alt på plads. Nu skal der vist ikke skrues hele sommeren, og den dårlige samvittighed over den noget sporadiske backup er ikke så dårlig mere.

Efter at have været forbi endnu en opgradering til en AMD baseret server i
april 2006, som egentlig performede udmærket, men havde en usædvanlig dårlig vane med at fryse uden nogen forvarsel. Jeg kunne end ikke kommunikere med dåsen fra konsolen. Eneste udvej var at hive i hovedafbryderen og genstarte herfra. Intet i logfilerne gav den mindste indikation om hvad problemet var, jeg kunne kun fortolke det som ustabil hardware. Alt taget i betragtning var det også hardware købt i Bilka, og min mors aflagte pc :-( .

I sommeren 2007 begyndte jeg at søge efter nyt hardware. Jeg var så heldig at få stillet en IBM Netfinity 5000, en bladeserver fra Sun Micro Systems og desuden to identiske blades af mærket BlueLine. Sidstnævnte århusianske firma bygger servere og andet efter kundespecifikationer.

Jeg var egentlig mest varm på Netfinity'en. Lækker hardware, og knapt så
støjende som bladeserverne. Alle systemerne blev testet i alle ender og kanter og virkede fint. Jeg foretog også en måling af elforbruget og her tabte Netfinity'en desværre med flere længder. Et årsforbrug på 960 kWh mod BlueLine på 575 kWh. Da BlueLine serverne desuden var forsynet med dobbelt så kraftige processorer og noget mere RAM var beslutningen ikke så vanskelig.

De to servere var blevet udfaset fra et større dansk større hostingcenter. Udstyret med dual PIII Coppermine processorer og SCSI controllere med 2 diske i RAID setup. Diskene var alt for små, øvelsen bestod nu i at få skaffet nogle større, og det var noget af en udfordring. Takket være gode bekendtskaber lykkedes det at fremskaffe to diske á små 80 Gbyte. De ville have kostet spidsen og sideroret af en jetjager hos den lokale
pc-pusher.

Efter mange forsøg med installationer og overføringsmetoder mellem gammel og ny platform lykkedes det faktisk uden de helt store problemer og afbrydelser. Backup af det gamle system blev foretaget en lørdag nat til en ekstern USB disk, denne kørsel tog ca. 8 timer. Indlæsning af denne til ny server tog ca. 10 timer. Herefter var det egentlig bare at få opdateret de filer og databaser der var blevet ændret og skrevet til i den mellemliggende periode. Mandag aften blev ny platform sat i luften, i praksis var der ca. 3 kvarters ustabil drift, mens jeg kopierede og flyttede sidste data.

rackrear.jpg

Jeg byggede mit 19" rack under værkstedsbordet. Nu har jeg både den primære og backup-serveren lige ved hånden, uden den samlede maskinpark optager den store plads. Denne placering dæmpede også støjen en smule. Vovede eksperimenter foretoges nu ved at den ene af diskene fra den primære server blev taget ud og bootet op på den fra reserveserveren. Når disken blev genindsat i den primære, blev resynkroniseringen fuldført på ½ time - imponerende. Og imens var det primære system naturligvis online  :-). I mit gamle raidsystem med IDE diske tog en tilsvarende resynkronisering op til 18 timer. Det kan næsten kun skyldes den voldsomt større skrivehastighed til SCSI-diskene.

rackfront.jpg

De to fantastisk larmene bladeservere begyndte også at te' sig ustabilt i løbet af efteråret 2007. Da priserne for serverplads "ude i byen" i mellemtiden var faldet kraftigt, ja, i virkeligheden var det i realiteten nok billigere end min strømregning, og jeg valgte at outsourche. God og mere stabil løsning, men hold da op hvor var projekt hosting lærerigt.